Project Description

SCOPURILE PRINCIPALE ALE EVENIMENTULUI LEGO

1. Mesajul Evangheliei să fie predat clar, pe înţelesul copiilor.
2. Copiii pot să înveţe despre diferite meserii, şi să se gândească ce le-ar plăcea să fie când vor fi mari.
3. Copiii să vadă că, indiferent de meseria pe care o au, pot să fie o mărturie pentru Dumnezeu şi pot să influenţeze în bine viaţa celor
din jurul lor.
4. Copiii să înţeleagă că Dumnezeu i-a creat pe fiecare în mod diferit.

1. Alege locul pentru desfăşurarea Grupului Biblic de Vacanţă. Ar fi ideal să ai o sală unde să faceți jocuri de interior, lucru
manual şi timpul biblic, şi o curte pentru jocuri de exterior.
2. Alege datele – de obicei 5 zile consecutive, de luni până vineri, în timpul vacanţei de vară.
3. Materiale pentru programul biblic, şi pentru jocuri.
4. Câte un invitat creştin pentru fiecare zi, care să vină şi să vorbească despre meseria lui (un tâmplar, un pictor, un muzician etc.)
5. Un lucru manual sau o activitate pentru fiecare zi, care să fie legată de meseria care a fost prezentată.
6. Premii – premii mici de motivare (pentru învăţarea versetului de memorat sau pentru copilul care a fost cel mai cuminte).
7. Invitaţii, postere şi materiale promoţionale, pe care să fie scrise vârsta copiilor care pot să participe, costul, scopul programului,
faptul că vor fi predate învăţături din Biblie și cine organizează evenimentul (numele bisericii sau grupului)

Jocuri (30 minute)
Program biblic (30-40 minute)
Prezentare din partea unui invitat (30 minute)
Lucru manual sau activitate legate de prezentare (30-45
minute)
Timp suplimentar pentru răcoritoare

Programul poate să înceapă cu jocuri, servirea răcoritoarelor, programul biblic, prezentarea din partea invitatului şi să se încheie cu lucru
manual/activitate.

1. Roagă-te pentru fiecare voluntar şi ajutor care ia parte, ca să arate celor din jur dragostea lui Dumnezeu şi să aibă posibilitatea să
le mărturisească despre Domnul.
2. Roagă-te ca Dumnezeu să-i păzească pe copii de accidente sau de orice alte probleme.
3. Roagă-te ca toţi copiii să înveţe din Biblie şi să înţeleagă mesajul predat.
4. Roagă-te ca fiecare profesionist care le vorbeşte să le arate clar cum pot să fie o mărturie pentru cei din jurul lor prin meseria pe
care o practică.

Evenimentul poate fi promovat prin invitaţii (copiii şi familiile invită prieteni), radio, postere la biserică, facebook şi site-ul bisericii.

1. Un eveniment special la care să participe părinţii şi alţi membri ai familiei, unde copiii pot să cânte cântările pe care le-au învăţat sau
să recite toate versetele.
2. Invitaţie la biserică, şcoala duminicală sau alte evenimente.
3. Consolidare prin programul AMEC: Curs Biblic prin Corespondenţă, online pe amecpenet.com sau radio online radiovesteabuna.ro.
4. Continuă cu un grup biblic săptămânal, lunar sau cu un alt eveniment special.

1. Pachet cu materiale care poate fi folosit la programul biblic –include lecţie, verset, cântare şi joc.
2. Literatură gratuită de distribuit după program.
3. În anumite situaţii, lucrătorii sau voluntarii AMEC ar putea ajuta la predare.

1. În funcţie de lucrul manual planificat, poate vrei să pui o taxă minimă pentru cumpărarea materialelor, ca astfel costurile tale să
nu fie prea mari. De asemenea, dacă ştii că cineva din biserică ar putea ajuta cu materiale pentru lucru manual, poţi să i te adresezi.
2. Foloseşte caietul de lucru pentru copii, pregătit pentru seriile de lecţii pentru tabere. Caietul se găseşte pe edituraamec.ro, categoria
„Tabere“. Dacă vrei să-l descarci gratis online, mergi la edituraamec.ro, Resurse online.
3. Dacă planifici activităţi care au de-a face cu tăiatul, etc. ai grijă ca fiecare copil să fie supravegheat de un adult. Ia cu tine şi o trusă de
prim-ajutor.

1. La sfârşitul săptămânii poţi organiza un „magazin“, unde copiii pot să-şi vândă lucrurile pe care le-au confecţionat sau să prezinte
meseria lor preferată, din cele pe care le-au urmărit în săptămâna respectivă.
2. În timp ce copiii confecţionează, ascultaţi radiovesteabuna.ro.

3.Accesează secțiunea cu Resurse.

Întrebări și răspunsuri

A cere copiilor să-şi spele mâinile înainte de a construi cu LEGO este foarte important. Aceasta ajută la prevenirea oricărei răspândiri a germenilor, şi reduce posibilitatea ca piesele să devină lipicioase şi soioase. Este, de asemenea, folositor să ai la îndemână şerveţele umede/dezinfectat pentru mâini. De asemenea, spaţiul în care se construieşte cu LEGO şi suprafeţele folosite trebuie să fie curate. 

Este folositor să speli periodic piesele LEGO cu apă fierbinte şi un detergent uşor. În funcţie de cât de murdare sunt piesele LEGO, poţi să le speli într-o chiuvetă mare sau o cadă sau să le legi bine într-o faţă de pernă şi să le bagi la maşina de spălat. Aşteaptă să se usuce, înainte să le depozitezi. 

Vorbind din experienţă – dacă au fost necesare 500 de ore (50 de copii x 2 ore x 5 zile) pentru a construi un oraş, atunci demontarea lui, făcută de 4-6 voluntari, va dura aproximativ 4 ore. Aceasta depinde de viteza cu care lucrează voluntarii, şi cât de bine este organizat procesul de demontare. 

Este bine ca persoana căreia îi aparţine LEGO să supravegheze demontarea oraşului. În modul acesta seturile LEGO sunt sortate şi puse înapoi în cutiile potrivite. Este mai bine dacă unii dintre voluntarii care au ajutat la construirea oraşului în săptămâna respectivă ar ajuta şi la demontarea lui. Totuşi, şi alţi membrii ai bisericii, părinţi sau copii mai mari pot să ajute. Grupul de tineri al bisericii poate fi încurajat să ajute şi ei la aceasta. 

Ar trebui să faci postere şi invitaţii atractive, care să conţină informaţiile necesare. Discută cu colegul tău ce informaţii ar trebui scrise pe invitaţie şi pe poster. Scrie acestea în spaţiul de mai jos. 

Invitaţiile pot fi distribuite de către copiii din biserică prietenilor lor, întrucât acestea pot fi cele mai bune şi cele mai naturale contacte. Acolo unde este posibil, poate fi organizată distribuirea invitaţiilor şi în şcoli şi grădiniţe. Pot fi puse postere în magazinele locale de jucării, la locurile de joacă din parcuri etc. 

În anumite oraşe, un ECL poate atrage atenţia mass-media (într-un mod pozitiv). Dacă se întâmplă aceasta şi în oraşul tău, profită de „reclama gratuită“ pe care o poţi face prin ziarul local, radio şi prin alte mijloace media. 

O proporţie ideală de ajutoare raportate la numărul de copii, atunci când ne gândim la procesul construirii, ar fi de un lider la 4-5 copii. Aceasta înseamnă că pentru 40 de copii, vei avea nevoie de cel puţin 8 ajutoare care să ştie să construiască cu LEGO. Incluzându-i şi pe cei care vor preda programul biblic şi organizarea gustării, numărul total al ajutoarelor necesare ar fi 12-14 persoane. 

Majoritatea ajutoarelor ar trebuie să fie din partea bisericii care organizează ECL, întrucât stabilirea unei relaţii cu copiii în vederea organizării şi oferirii de evenimente viitoare este unul din scopurile principale. Timpul de construire cu LEGO oferă o posibilitate bună ajutoarelor de a construi relaţii cu copiii prin conversaţie, creând împreună cu ei construcţii din LEGO, lăudându-i şi încurajându-i. Aceasta ajută la crearea de prietenii şi la câştigarea încrederii. 

LEGO a fost în circulaţie timp de aproape 80 de ani şi a fost jucăria favorită în multe case de-a lungul generaţiilor. Nu este nicio limită de vârstă atunci când recrutezi ajutoare – vei găsi voluntari dornici să ajute, atât între membrii în vârstă ai bisericii, cât şi între cei tineri.

Adolescenţii şi cei care participă la grupul de tineret pot fi ajutoare valoroase, dacă le pui în mijlocul copiilor care construiesc cu LEGO. Pentru mulţi dintre ei, aceasta poate fi prima experienţă în care Îi slujesc Domnului, şi poate deveni o experienţă încurajatoare care îi poate conduce la a-I sluji Domnului în viitor. 

Aminteşte-ţi că vei avea nevoie de mai multe ajutoare, care să fie disponibile să pregătească şi să servească gustarea în timpul pauzelor. De asemenea, ai nevoie de voluntari instruiţi, care pot să ajute la organizarea şi predarea programului biblic – în special dacă împarţi copiii în grupe diferite de vârstă. 

Este vital să organizezi cu mult timp înainte de eveniment o întrunire cu liderii/ajutoarele ECL, pentru a planifica şi a vă ruga împreună. Clarifică şi desemnează sarcinile şi responsabilităţile tuturor ajutoarelor. Ei ar trebui să înţeleagă că sarcina lor principală nu este de a construi cu LEGO, ci, mai degrabă să îndrume şi să motiveze copiii să construiască. Ajutoarele ar trebui să ajute copii să construiască numai atunci când este necesar. 

Pe perioada derulării evenimentului, planificaţi să vă întâlniţi în fiecare zi, ca echipă, cu cel puţin o jumătate de oră înainte de începerea evenimentului, ca să vă rugaţi şi să faceţi pregătirile finale. 

Aceasta s-ar putea întâmpla în zonele cu copii defavorizaţi sau imigranţi, iar LEGO este ceva nou pentru ei. În acest caz, la început liderii trebuie să dea copiilor mult mai mult ajutor şi să-i îndrume. De aceea, este important în această situaţie ca liderii să fie familiarizaţi cu LEGO şi cum să le îmbine. Este folositor să dai copiilor să înceapă cu seturile care au instrucţiuni (precum Creator 3 în 1 sau LEGO City cu piesele cele mai mici şi mai simple), înainte de a le da să folosească seturi mai mari şi mai complicate sau să aştepţi din partea lor să-şi folosească imaginaţia. 

Alternativ, poţi să le arăţi structura unei case simple sau unei cabane pe care ai construit-o folosind LEGO clasic, apoi cere copiilor să construiască şi ei acelaşi lucru. 

Este important să-i înveţi pe copii la început îndemânarea de bază în a construi lucruri simple din LEGO, altfel ei pot deveni frustraţi sau plictisiţi de o activitate pe care nu pot s-o facă sau nu pot să termine cu succes un proiect dat. 

 

Sunt câteva lucruri pe care poţi să le faci, dacă planifici să cumperi şi să-ţi faci stocul tău de piese LEGO pentru a le folosi la diferite evenimente care au continuitate.

  • Adresează-te magazinelor locale de jucării şi/sau distribuitorilor de LEGO şi prezintă-le ECL. Unii vânzători au până la 25% reducere la seturile LEGO pentru acest tip de proiecte. 
  • Fă un proiect comun cu mai multe biserici, şi fiecare biserică să acopere o parte din costul total. Apoi LEGO City este împărţit între biserici. 
  • Caută diferite fundaţii şi scrie-le o cerere. Unele fundaţii doresc să ia parte sau să plătească total costurile de început pentru proiecte precum ECL. 
  • Oameni de afaceri creştini locali ar putea fi gata să ofere un dar pereche pentru proiecte ECL. Cunoşti pe cineva care ar fi interesat să ajute financiar? Aranjează o întâlnire cu ei şi prezintă-le viziunea şi dorinţa inimii tale. 
  • Îndeamnă oamenii să doneze piesele LEGO pe care nu le mai folosesc. Punctul de colectare ar putea fi un birou destinat pentru aceasta sau o cameră din biserică. Stabileşte zile şi ore când camera de colectare va fi deschisă şi oamenii pot să vină şi să aducă piesele LEGO. Acest anunţ ar putea fi făcut şi în bisericile locale, şi poate chiar în ziarul local. 
  • Caută piese la preţ redus pe site-uri, cum ar fi eBay. Adesea sunt oferte bune la pungi mari cu piese amestecate şi alte tipuri de piese (1.000+ piese). 
  • Dacă planifici un singur ECL – invită o organizaţie (ca AMEC) care deja are un stoc de piese LEGO, şi organizaţi evenimentul şi programul împreună. 

 

Dacă organizezi un eveniment de o zi, permiţând copiilor să construiască în mod creativ cu piese LEGO amestecate, atunci 10 kg LEGO ar ajunge pentru aproximativ 50 de ore de construit. Din experienţă, aceasta înseamnă că aproximativ 25 de copii pot să construiască timp de două ore cu 10 kg LEGO. Dacă foloseşti seturi de cutii LEGO City mari, ex. staţie de pompieri, aeroport etc., atunci aceasta va ajunge unui grup de copii (3-4) să construiască aproximativ două ore.